Beurs4 mei '11 18:37

Macrocijfers VS drukken AEX in het rood

Auteur: Karin Backx

De beurs in Amsterdam is woensdag met stevig verlies de handel uitgegaan. Tegenvallende macrocijfers uit de Verenigde Staten wakkerden zorgen aan over de kracht van het herstel van de Amerikaanse economie.

De AEX-index eindigde met een verlies van 4,51 punten (1,3 procent) op 355,91 punten. De MidKap daalde 5,79 punten (0,9 procent) tot 644,78 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1,7 procent.
Teleurstellend cijfer
De stemming kwam vooral onder druk te staan door een teleurstellend cijfer over de dienstensector in de VS. De groei van de sector zwakte in april af tot het laagste niveau sinds augustus 2010. De dienstenindustrie is goed voor circa 80 procent van de Amerikaanse economie en omvat sectoren als de luchtvaart, banken en horeca.
Eerder op de dag kwam ook al een tegenvallend cijfer van loonstrookverwerker ADP naar buiten over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Die kwam in april uit op 179.000, terwijl was gerekend op 198.000. In maart kwamen er nog 207.000 banen bij in het Amerikaanse bedrijfsleven.
Olieprijs omlaag
De olieprijs ging flink omlaag. Handelaren denken dat door de minder sterk groeiende Amerikaanse economie de olievraag zal afzwakken. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 1,5 procent tot 109,42 dollar.
Slechts enkele fondsen in de AEX wisten het hoofd boven water te houden. Chipmachinefabrikant ASML won 0,5 procent. ASML profiteerde van de overname van branchegenoot Varian Semiconductor Equipment Associates door Applied Materials voor 4,9 miljard dollar.
Positieve cijfers
Volgens analisten geeft de overnameprijs voor Varian aan dat het aandeel ASML wordt ondergewaardeerd. In de MidKap deed automatiseerder Logica het goed met een winst van 2,8 procent. Het bedrijf kwam woensdag met positieve cijfers over het eerste kwartaal. De euro stond op 1,4865 dollar, tegen 1,4885 dollar bij het slot van de Europese handel op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen