Beurs29 mrt '11 16:37

100% bonusbelasting is van de baan

Auteur: Edme Koorstra

Het kabinet kan de motie van de Tweede Kamer over het belasten van bonussen bij banken tegen 100 procent niet uitvoeren. De motie is "disproportioneel, juridisch niet houdbaar en ik acht hem ook niet wenselijk’’’, zei staatssecretaris Frans Weekers van Financiën dinsdag tegen RTLZ.

De motie was ingediend door de PVV en haalde vorige week een meerderheid met steun van de oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks. Minister Jan Kees de Jager van Financiën had eerder al gezegd dat uitvoering deels in strijd zou zijn met de grondwet en Europese verdragen.
Weekers maakt nu duidelijk dat het kabinet de motie niet zal uitvoeren, maar hem wel "naar de strekking en geest’’ wil behandelen. Hoe hij dat gaat doen, is nog onduidelijk.
Niet eenzijdig terughalen
De VVD-staatssecretaris Weekers stelt dat de motie niet uitvoerbaar is omdat hij betaald geld niet eenzijdig kan terughalen. Ook wil hij geen belastingtarief van 100 procent voor iedereen met een variabale beloning of bonus. De Jager heeft eerder aangekondigd dat hij wil regelen dat banken die in de toekomst weer staatssteun zouden krijgen in de periode dat ze aan het 'staatsinfuus' liggen, geen bonussen uitkeren.
Vertrouwen in stelsel
Weekers kan zich vinden in de kritiek van DNB-president Nout Wellink op de recente bonussen voor de ING-top. "Hij moet waken voor het vertrouwen in het Nederlandse financiële stelsel. Dat vertrouwen was te paard gegaan en moet te voet weer worden verdiend. Dat doe je niet door elke keer weer voor commotie te zorgen.'' Na alle commotie besloot de ING-top vorige week af te zien van de bonussen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen