Beurs19 aug '11 18:46

AEX sluit op laagste stand van 2011

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurs in Amsterdam is vrijdag op het laagste punt gesloten van dit jaar, na de sterke koersdaling een dag eerder. In de middag was nog even sprake van een korte opleving, maar die kon niet worden vastgehouden. De angst voor een recessie en zorgen over de schuldencrisis maakten beleggers passief.

De AEX-index sloot met een verlies van 5,43 punten op 274,15 punten. De MidKap eindigde 6,43 punten

Koopjesjagers

In de loop van de middag liepen de verliezen nog flink terug. Koopjesjagers wilden profiteren van de zware verliezen van de afgelopen tijd. Eerder noteerde de AEX 3,5 procent in de min en donderdag sloot de hoofdgraadmeter in Amsterdam met een koersverlies van 4,5 procent.

Financiële instellingen

De zorgen over de Europese schuldencrisis en de vrees voor een nieuwe recessie bleven echter grote druk uitoefenen op de handel. Vooral financiële instellingen moesten het in heel Europa ontgelden.

In Parijs verloor BNP Paribas 4,3 procent en Société Générale daalde 3,4 procent. In Frankfurt leverde Deutsche Bank 2,7 procent in en Allianz verloor 4,1 procent. In Londen dook Royal Bank of Scotland 5,4 procent omlaag en zakte Lloyds 4,8 procent. ING werd in Amsterdam 2,7 procent lager gezet en Aegon verloor 1,4 procent.

Aperam sterkste daler

De sterkste daler binnen de AEX was roestvrijstaalproducent Aperam met een min van 6,8 procent. Telecomconcern KPN moest 3,6 procent omlaag en luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte 4,9 procent. Postbezorger PostNL leverde 3,7 procent in.

Reed Elsevier

Uitgever Reed Elsevier deed het goed met een winst van 2 procent en baggeraar Boskalis noteerde een plus van 1,2 procent. Donderdag maakte Boskalis nog een smak van ruim 13 procent.

Wavin

De producent van leiding- en buizensystemen Wavin was de grootste daler in de MidKap met een min van 5,8 procent. Softwarebedrijf Unit4, dat donderdag nabeurs kwartaalcijfers presenteerde, volgde met een verlies van 3,5 procent.

Swedisch Automobile

Autofabrikant Swedish Automobile steeg 4,5 procent, ondanks berichten dat de Zweedse deurwaarder beslag heeft gelegd op banktegoeden van het noodlijdende autobedrijf Saab.

Autonomy

In Londen liet softwarebedrijf Autonomy een koerssprong optekenen van maar liefst 71,6 procent. De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard heeft aangekondigd het Britse bedrijf over te willen nemen voor meer dan 10 miljard dollar.

Euro

De euro klom tot 1,4405 dollar tegen 1,4310 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 83,16 dollar en Brentolie ging 1,7 procent omhoog tot 108,81 dollar.

Gerelateerde artikelen