Beurs9 mrt '11 18:01Aangepast op 9 mrt '11 18:53

AEX sluit vrijwel onveranderd

Auteur: Pieter van den Akker

De AEX-index in Amsterdam is woensdag vrijwel onveranderd gesloten, terwijl de toonaangevende indices elders in Europa terrein verloren. Een flinke koerswinst voor ING compenseerde verliezen bij onder meer ArcelorMittal en Shell.

De AEX sloot 0,04 procent lager op 366,25 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg juist 0,04 procent en eindigde op 643,12 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,4 en 0,6 procent in.
Internetbank
Bank en verzekeraar ING is begonnen met de verkoop van de Amerikaanse internetbank ING Direct USA. Volgens de krant The New York Post is de maximale verkoopsom 10 miljard dollar. ING wilde daar geen commentaar op geven. Het aandeel sloot 2,8 procent hoger.
Sterkste dalers
ArcelorMittal (min 1,7 procent) en Shell (min 1,3 procent) behoorden tot de sterkste dalers in de index. Volgens handelaren stonden de fondsen onder druk door de verdere escalatie in Libië. Het conflict in dat land leidde opnieuw tot een stijging van de olieprijs en voedde zorgen over het effect daarvan op de economische groei.
Olie 2 procent duurder
Brentolie, de maatstaf voor de handel in olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten werd ruim 2 procent duurder en kostte 115,50 dollar per vat. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie was onveranderd op 105 dollar.
Air France-KLM verhoogt brandstoftoeslag
Luchtvaartcombinatie Air France-KLM maakte bekend de stijgende brandstofkosten door te berekenen aan passagiers middels een brandstoftoeslag. Het aandeel profiteerde ook van beter dan verwachte jaarcijfers van concurrent Lufthansa en steeg 2,4 procent.
TKH is uitblinker
Kabelbedrijf TKH was de uitblinker op de lokale markt. Het aandeel steeg 3,6 procent nadat het bedrijf beter dan verwachte cijfers over 2010 presenteerde. Ook positief commentaar over de beoogde ontwikkelingen dit jaar kwamen de koers ten goede.
Euro daalt licht
De euro daalde een fractie en noteerde 1,3905 dollar in vergelijking met 1,3910 bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen