Beurs29 jul '11 15:55

Wall Street in de min door schuldenimpasse

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag een stuk lager aan de handelsdag begonnen door de voortdurende strijd over de Amerikaanse schuldenproblematiek. De sombere stemming werd verslechterd door tegenvallende cijfers over de economische groei in 's werelds grootste economie.

Net na de openingsbel noteerde de Dow-Jonesindex met hoofdfondsen 0,9 procent lager op 12.126 punten.
De breder samengestelde S&P 500 verloor 1 procent tot 1287 punten. Schermenbeurs Nasdaq werd 0,9 procent minder waard tot een stand van 2740 punten.
Stemming voorstel
Donderdagavond (lokale tijd) werd een stemming over een Republikeins voorstel voor verhoging van het schuldenplafond en extra bezuinigingen uitgesteld. Politici hebben tot dinsdag de tijd om nieuwe afspraken te maken. Daarna hebben de Verenigde Staten geen geld meer om aan hun verplichtingen te voldoen en is er sprake van een zogeheten "default''.
Eerste ramingen economie
Een uur voor aanvang van de handelsdag werd bekend dat volgens een eerste raming de economie in de VS in het tweede kwartaal met 1,3 procent is gegroeid. De raming is veel lager dan de 1,8 procent waarop gemiddeld was gerekend.
Groeicijfer
Opvallender was de herziening van het groeicijfer voor het eerste kwartaal. Waar er eerst van werd uitgegaan dat de economie in de VS met 1,9 procent was toegenomen, werd dit percentage fors bijgesteld naar slechts 0,4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen