Beurs6 mei '11 22:31

Wall Street positief de week uit

Auteur: Pieter van den Akker

Een boven verwachting goed rapport over de Amerikaanse banenmarkt trok de belangrijkste Amerikaanse graadmeters vrijdag voor het eerst deze week over de hele linie uit het rood. Aanvankelijk stonden de indices dik 1 procent hoger, maar halverwege de handel was dat iets teruggelopen. Geruchten over een mogelijke terugtrekking van Griekenland uit de euro maakten beleggers zenuwachtig.

De olieprijs daalde verder en de euro ging ook weer omlaag. De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de week af op een stand van 12.638,74 punten. Dat is 0,4 procent hoger dan het slot van donderdag. De breder samengestelde S&P 500-index won eveneens 0,4 procent tot 1340,20 punten. Technologiebeurs Nasdaq pakte er een half procent bij tot een stand van 2827,56 punten.
Opsteker kwam van banenrapport
De grootste opsteker kwam zonder twijfel van het banenrapport dat voorbeurs werd gepubliceerd. In de maand april zijn er in de VS, exclusief de landbouwsector, 244.000 banen bijgekomen. Dat is het hoogste aantal in bijna een jaar tijd en ver boven de verwachtingen, die gemiddeld uitgingen van 186.000 banen.
De koersen gingen weer wat omlaag nadat het Duitse Spiegel Online meldde dat Griekenland uit de euro zou willen stappen en de EU-ministers van Financiën daarover vrijdagavond nog in Luxemburg bijeen zouden komen. Later werd het bericht ontkend, maar toen was het kwaad al geschied.
Olieprijs zette neergaande lijn voort
De olieprijs die donderdag binnen een dag tot 10 procent onderuit ging, zette de neergaande lijn vrijdag voort. Aan het slot van de handel op Wall Street noteerde een vat ruwe Amerikaanse olie 2 procent lager op 97,75 dollar.
Euro noteerde 1,4347 dollar
Een euro kostte aan het eind van de handelsdag op Wall Street 1,4347 dollar. Bij het slot van de Europese handel was dat nog 1,4500 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen