Beurs6 mei '11 08:49

Japanse beurs onderuit

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Japanse beurs is vrijdag duidelijk lager gesloten. De forse daling van de olieprijs zette grondstofgerelateerde aandelen in het rood. De yen ging juist hoger, wat druk zette op zwaarwegende exporterende bedrijven in het land.

De Nikkei-index eindigde de handelsweek uiteindelijk met een verlies van 1,5 procent op 9859,20 punten. De All Ordinaries in Sydney verloor 0,3 procent en de Kospi-index in Seoul 1,5 procent. De Hang Seng in Hongkong noteerde in de middaghandel 0,5 procent lager.

Gouden week

Het was pas de tweede dag deze week dat er in Japan werd gehandeld. Dinsdag, woensdag en donderdag was de beurs gesloten vanwege de Gouden Week, een reeks aan feestdagen. Maandag noteerde de toonaangevende Nikkei-index nog boven de 10.000 punten, gesterkt door optimisme vanwege de dood van terroristenleider Osama bin Laden.

Toyota en Honda grote verliezers

In Tokio behoorden autobouwers Toyota en Honda tot de grotere verliezers. Ook Sony wist de schijnwerpers op zich gericht. De Japanse elektronicagigant heeft excuses aangeboden voor het laten weglekken van de persoonlijke gegevens van meer dan honderd miljoen gamers. Ook heeft het concern een garantie gegeven om eventuele schade bij klanten te vergoeden tot 1 miljoen dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen