Beurs22 mrt '11 11:59

Kalme handelsdag op Amsterdamse beurs

Auteur: Pieter van den Akker

Beleggers op de Amsterdamse beurs doen het dinsdag even rustig aan na de forse koerswinsten van een dag eerder. De AEX-index opende licht hoger en liet vervolgens weinig beweging zien. Ook elders in Europa gingen de indices slechts mondjesmaat omhoog.

De AEX stond kort tegen het middaguur 0,1 procent hoger op 357,17 punten.
De MidKap-index voor het middensegment zakte 0,1 procent tot 627,52 punten.
De beurzen in Parijs en Londen lieten winsten zien tot 0,4 procent. Frankfurt stond licht lager.
AEX al 3,9 procent gestegen
De beurshandel verliep vanaf de opening vrij kalm. Maandag boekten de Europese beurzen nog winsten tot 2,5 procent, vooral dankzij groot overnamenieuws uit de Verenigde Staten. Daarmee werd het herstel dat sinds vorige week donderdag gaande is, volop doorgezet.
Sinds donderdag is de AEX al 3,9 procent gestegen.
AEX een van snelste stijgers
Veel nieuws om de handel richting te geven, was dinsdag niet voorhanden. In de AEX was ING een van de sterkste stijgers met een plus van 1,1 procent.
De top van ING ziet af van bonussen over 2010 en een salarisverhoging in 2011 wegens de publieke onvrede die ontstond na de bonus van 1,25 miljoen euro voor topman Jan Hommen.
Prijs ruwe olie daalt
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie zakte met 0,3 procent tot 102 dollar. Maandag ging de olieprijs nog sterk omhoog na de geallieerde luchtaanvallen op Libië afgelopen weekeinde.
Detacheerder TMC boekte een winst van 3,6 procent. Het bedrijf heeft in 2010 het verlies van 2009 omgebogen in een winst. TMC is optimistisch over de verwachtingen op de korte termijn, vooral voor de ICT-markt.
Uitzendmarkt breidt uit
Ook kwamen cijfers naar buiten van branchevereniging ABU over de uitzendmarkt. De markt voor uitzendkrachten is in februari toegenomen. Detacheerder Brunel klom 1,2 procent, maar Randstad verloor 0,5 procent.
Stamcelbank Cryo-Save ging 0,2 procent omhoog. Het bedrijf heeft vorig jaar de winst en de omzet verhoogd en staat op de uitkijk voor overnames.
Euro op 1,4240 dollar
De euro steeg tot 1,4240 dollar, het hoogste niveau in ruim vier maanden. Het vertrouwen in de Europese munt neemt toe na de beslissing op maandag om het noodfonds voor zwakke eurolanden te vergroten. Bij het slot van de handel op maandag was de euro nog 1,4205 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen