Beurs18 aug '11 06:26

De Baltic Dry Index als economische graadmeter

Auteur: Harmen Simon Teunis

Na de onverwachte afvlakking van de economische groei, leeft nu de vraag of die daling door gaat zetten of dat er misschien toch weer een opleving komt. BNR-redacteur Rene de Monchy ging op onderzoek uit en vond de Baltic Dry Index als economische graadmeter.

Image

Sinds ruim tweeënhalve eeuw is er een index die voor vele als de betrouwbaarste graadmeter geldt voor waar het met de economie naartoe gaat: de Baltic Dry Index. Die wordt dagelijks samengesteld in Londen.

"Je ziet dat de index vanaf februari behoorlijk afgekomen is. Met name vanaf september vorig jaar tot februari dit jaar is hij enorm gedaald. Terwijl het met de economie nog vrij goed ging. Maar wat we nu zien, een half jaar verder, is dat de economie tot stilstand komt. Dat gaf de Baltic Dry Index driekwart jaar geleden al aan", vertelt Richard de Jong van de Utrechtse vermogensbeheerder Lieshout en Partners.

Economische ontwikkeling voorlopig zeer gering

We hadden de afkoeling van de economie dus misschien kunnen zien aankomen. En als je deze index vertrouwt is er maar een conclusie mogelijk, legt de Jong uit.

"We weten dat de Baltic Dry Index een half jaar tot driekwart jaar vooruit loopt op de echte economie. Dus op basis van deze index is de verwachting dat de economische ontwikkelingen de komende zes tot negen maanden ook zeer gering zullen zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen