Beurs24 mei '11 23:30

Nederland door knieën voor Fransen

Auteur: Thijs Baas

Van de 56 miljard euro die de Europese Unie elk jaar uitgeeft aan landbouwsubsidies gaat 20% naar Frankrijk. Nederland wilde dat beleid herzien, maar kennelijk heeft het kabinet tóch een knieval gemaakt voor de Fransen.

Frankrijk is het allerlaatste land waarmee Nederland een deal zou moeten willen sluiten, meent europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van de sociaal-liberale fractie. Het land wil zoveel mogelijk landbouwgeld uit Europa naar zich toe trekken.
Voor wat hoort wat
Waarom Nederland akkoord is gegaan met de handhaving van het huidige budget, zoals het ministerie van Landbouw meldde, is Gerbrandy een raadsel. Hij is ervan overtuigd dat er iets tegenover deze concessie heeft gestaan, bijvoorbeeld een forse korting op de Nederlandse bijdrage aan Europa.
De krachtige Nederlandse landbouwsector heeft volgens Gerbrandy echter juist baat bij modernisering, liberalisering en verduurzaming van de Europese landbouwsector. En laat dat nou net zijn waar Frankrijk totaal geen boodschap aan heeft.
Klik op de button rechts voor het gesprek dat Stefan de Vries had met Gerben-Jan Gerbrandy over de handhaving van de landbouwsubsidies.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen