Beurs11 mrt '11 09:28Aangepast op 11 mrt '11 10:22

Zuinigheid geeft banken buffer

Auteur: Thijs Baas

Door het kapitaal te verhogen en de risico's te verlagen zijn Nederlandse banken erin geslaagd hun financiële buffers flink te verhogen. Daarmee nemen ze een stevig voorschot op de toekomstige toezichtseisen.

Deze eisen zullen overigens pas in 2019 volledig van kracht worden. Ook buitenlandse sectorgenoten hebben hun buffers weer aardig op peil, zo blijkt uit een vergelijking van de jaarcijfers die veel banken de laatste weken publiceerden. De ratio voor solvabiliteit ligt bij veel banken op dit moment hoger dan het niveau van Rabobank in 2007. Deze bank kent al sinds jaar en dag het ultieme kredietoordeel AAA.

Radicale kentering

Ten opzicht van de afgelopen anderhalve eeuw betekent de verruiming van de buffers een radicale kentering. Sinds halverwege de negentiende eeuw verlaagden banken hun solvabilitiet steeds verder, om uiteindelijk meer geld uit te lenen met minder eigen vermogen. Sinds de kredietcrisis de kwetsbaarheid van banken met weinig vermogen blootlegde, kon een trendbreuk niet uitlblijven. De noodzakelijke verhoging van de buffers kwam vorig jaar al naar voren bij de presentatie van de nieuwe toezichtseisen van het Basels Comité van Bankentoezicht.

Tekort Spaanse banken

Intussen hebben twaalf Spaanse banken nog altijd te kampen met een serieus tekort van ruim vijftien miljard euro. Daaronder bevinden zich naar verluidt ook twee grote banken. De Spaanse centrale bank heeft al laten weten dat de banken extra kapitaal nodig hebben. De ineenstorting van de Spaanse vastgoedsector heeft zijn sporen flink nagelaten bij met name de regionale spaarbanken die goed zijn voor alle verstrekte kredieten in het land. Donderdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody's al de beoordeling van de Spaanse kredietwaardigheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen