Beurs6 apr '11 10:14

Europese beurzen openen met winst

Auteur: Jorn Lucas

Beurshandelaren blijven optimistisch maar doen het deze woensdag net als op de twee voorgaande handelsdagen rustig aan, in afwachting van het Europese rentebesluit van komende donderdag. In Amsterdam stond de AEX-index op woensdagmorgen na ruim een half uur 0,2 procent hoger op 369,86 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 656,91 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,2 procent. De CAC 40-index in Parijs ging 0,1 procent omlaag.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt donderdag naar verwachting de rente in de eurozone met een kwart procentpunt tot 1,25 procent.
"Die verhoging is al ingeprijsd'', zei vermogensbeheerder Danny Geerken van het Haags Effektenkantoor over het mogelijke effect daarvan op de aandelenhandel. "Op termijn is het belangrijker wat er met de schulden van Griekenland, Ierland en Portugal gebeurt.''
Boskalis
Baggeraar Boskalis stond bovenaan de AEX met een winst van 3 procent. Het bedrijf haalde daarmee de verliezen van de voorgaande dag grotendeels in. Dinsdag was Boskalis de grootste daler in de hoofdindex (min 3,4 procent) na de aankondiging van investeringsplannen voor het komende jaar.
In Frankfurt won Commerzbank bijna 3 procent. De op één na grootste bank van Duitsland maakte woensdagochtend bekend dat het nog voor de zomer 14 miljard euro aan staatssteun wil aflossen. De beurskoersen van andere grote Europese banken lieten vooralsnog een gemengd beeld zien. Deutsche Bank noteerde 0,6 procent lager.
MDxHealth verliezer
In Amsterdam noteerde vooral ING vlak. In Londen won Lloyds 0,6 procent, terwijl Barclays 0,4 procent inleverde.
Biotechnologieconcern MDxHealth leed het zwaarste verlies aan het Damrak. Het bedrijf zag bijna 19 procent van de beurswaarde verdampen, nadat het dinsdag ruim 8 miljoen euro had opgehaald via de uitgifte van nieuwe aandelen. Met dat kapitaal wil het de ontwikkeling van nieuwe producten versnellen.
Neways is deze ochtend de grote winnaar in Amsterdam. De leverancier van elektronische componenten werd met een koerswinst van bijna 5 procent beloond voor de overname van diverse activiteiten van ingenieursbureau DHV.
Euro
De euro was woensdagochtend 1,43 dollar waard, tegen 1,4230 dollar aan het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

Gerelateerde artikelen