Beurs24 mei '11 12:03

Grondstoffen zetten beurzen hoger

Auteur: Karin Backx

De Europese beurzen hebben dinsdag na een vlakke opening de weg omhoog gevonden onder aanvoering van grondstofgerelateerde bedrijven.

De winsten bleven beperkt wegens de aanhoudende zorgen over de schuldencrisis, met name in Griekenland. Rond half twaalf koerste de AEX-index in Amsterdam 0,5 procent hoger op 344,14 punten.
De MidKap steeg 0,2 procent tot 626,02 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs noteerden de graadmeters tot 0,7 procent hoger. De olieprijzen veerden op na de forse dalingen maandag.
Brentolie
Een vat ruwe Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder en kostte bijna 99 dollar. De prijs van een vat Brentolie steeg met 1,1 procent tot 111,40 dollar. Het herstel bezorgde oliemaatschappij Shell (plus 1 procent) en toeleveranciers aan de olie- en gasindustrie als Fugro (plus 2 procent) en SBM Offshore (plus 1,4 procent) winst.
Mijnbouw- en metaalbedrijven deden ook goede zaken dankzij hogere grondstofprijzen. ArcelorMittal, Thyssen Krupp, BHP Billiton en Rio Tinto noteerden tussen 0,8 en 1,8 procent hoger.
Schijnwerpers
Luchtvaartbedrijven wisten de schijnwerpers ook weer op zich gericht. Ze schrappen vluchten op Noord-Engeland en Schotland in verband met de aswolk op IJsland. Air France-KLM steeg 0,5 procent, maar maakte het verlies van 4,5 procent op maandag daarmee geenszins goed.
De koers van Ahold (min 0,1 procent) reageerde nauwelijks op het bericht van het supermarktconcern dat financieel bestuurder Kimberly Ross opstapt. Rond Nutreco (onveranderd) staken voor de zoveelste keer geruchten de kop op over een op handen zijnde overname van concurrent Provimi.
Sculdencrisis
Ook dat nieuws lieten beleggers links liggen. Beleggers houden de schuldencrisis in Griekenland nog steeds scherp in de gaten. Het land kondigde maandagavond aan onder meer staatsbank Hellenic Postbank en belangen in telecomgigant OTE, de havens in Piraeus en Thessaloniki en talrijke vliegvelden te willen verkopen. ,
,Maar wie wil ze op dit moment kopen?'', zo reageerde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.
Euro
De koers van de euro stond dinsdagochtend op 1,41 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was de euro 1,4010 dollar waard.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen