Beurs8 mrt '11 13:00Aangepast op 8 mrt '11 16:44

Beurzen dalen alweer (12.00 uur)

Auteur: Jorn Lucas

De positieve start naar aanleiding van dalende oliekoersen is verdwenen. Volgens analisten heeft dat te maken met aanhoudende angst voor een nieuwe Europese schuldencrisis. De AEX staat rond de 366,16 punten en de munt levert dan ook in ten opzichte van de dollar.

Eerder vandaag leek een dalende olieprijs de markten nog vooruit te helpen. Het is de afgelopen tijd bijna een wetmatigheid geworden: als de olieprijs beweegt dan doen de internationale beurzen dat in omgekeerde richting.
Aegon
Op het Damrak gaat Aegon aan kop. De verzekeraar wint dik 2% nadat het voorbeurs bekend maakte met de grootste herverzekeraar v an Frankrijk, Scor, in gesprek te zijn over de verkoop van de Amerikaanse dochter Transamerica Reinsurance.
Opvallend is verder de forse koerswinst van Heijmans. Analisten van ING hebben vanochtend het koersdoel met vijf euro verhoogt naar euro 22,50. Het bouwbedrijf zou gaan profiteren van een succesvolle herstructurering en goed jaarcijfers. Heijmans wint voor het middaguur bijna 4%.
Azië
In Azië kozen de beurzen geen eenduidige richting. In Tokio sloot de Nikkei 0,2% hoger op 10.525,20 punten. Dat werd door veel analisten uitgelegd als opveren na de forse koersval (-1,8%) maandag. In Hong Kong noteert de Hang Seng in de middaghandel 0,7% hoger op 23.464,60.
Aandelen van goudproducenten zaten in de lift. Het edele metaal werd maandag uit veiligheid weer gezocht door beleggers die de goudprijs zo aan een nieuw record hielpen. De belangrijkste beurzen op het Chinese vasteland, gevangen in de Shanghai Composite Index, gleden 0,1% weg op de hoge olieprijs. Die zou de groei van de Chinese economie kunnen afremmen.

Gerelateerde artikelen