Beurs10 mei '16 17:32

Havenbedrijf Amsterdam ziet nog geen goede alternatieven voor kolen

Auteur: Mark Hulstein

'Er is geen goed alternatief voor kolen.' Dat zegt Dertje Meijer, directeur van het Havenbedrijf Amsterdam. De winst van het bedrijf is voor een belangrijk deel te danken aan de overslag van kolen en olie.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het Havenbedrijf maakte maandag de jaarcijfers bekend. De omzet van 147,4 miljoen euro -3,5 procent meer dan een jaar eerder- was conform de verwacthingen, geeft Meijer aan. Eén van de zaken die afgelopen jaar minder goed gingen dan verwacht, was de overslag van kolen in de haven. Maar dat komt niet door het gebruik van duurzame energie, zegt Meijer. Ze verwacht dat de groei wel weer zal toenemen. "We hebben wel vaker een tijdelijke tegenslag gehad en het kan zijn dat het weer terugkomt. We verwachten niet dat de daling in kolen nu echt al inzet."

'Geen alternatief'
Meijer verwacht dat de groei van kolen zal doorzetten, omdat er geen goede alternatieven zijn. "Je hebt als energiebrandstof wind en zon. Maar 80 procent van de kolen gaat nog naar Duitsland. Kolen zijn een goede vervanger als het slecht weer is", meent Meijer. "Er is geen alternatief. Dus daarom zijn kolen een goede vervanger. Waarom zeg ik 'goed'? Omdat er ook viezere kolen zijn dan die door Nederland gaan. De mijnen in Duitsland bijvoorbeeld. Die zijn ze aan het sluiten want dat zijn bruinkolen. In Nederland gaat het om schone terminals zonder enige overlast voor de omgeving." Meijer zegt een voorstander van goede alternatieven te zijn. "Maar die zijn er gewoon nog niet."

'Gunstig'
De omzet van de overslag van olie zit ook weer in de lift. Volgens Meijer ook omdat er geen alternatieven zijn: "Er is nog geen alternatief voor transportbrandstof zoals benzine en kerosine. Er zijn nog geen vliegtuigen die op elektriciteit vliegen. Dus dat is gunstig voor ons."

Gerelateerde artikelen