Beurs11 mei '16 16:13Aangepast op 11 mei '16 16:38

Peter Paul de Vries: 'Die transparantie, die betrachten wij'

Auteur: Marjan van den Berg

Een vijfde van zijn waarde verloor investeringsmaatschappij Value8 na forse kritiek van oud-analist Roel Gooskens. Met een uitvoerige brief en een bijeenkomst hoopt CEO Peter Paul de Vries de beleggers gerust te stellen.

ANP
ANP

Value8 zou de winstcijfers te rooskleurig hebben voorgespiegeld door zogenoemde niet-gerealiseerde herwaarwaarderingen van dochterondernemingen in de winst op te nemen. Value8 zou de waarde van deze dochters te hoog gewaardeerd hebben en deze ten onrechte bij de winst hebben opgeteld, schreef Gooskens op 3 mei in een artikel op de website Follow the Money.

Value8 ging hierna fors onderuit op de beurs. Vorige week verloor het aandeel ruim 20 procent.

Vandaag reageerde Peter Paul de Vries, CEO van Value8, uitvoerig. Hij publiceerde een brief aan de aandeelhouders waarin hij op de beschuldigingen inging. Hierin betoogt hij dat Gooskens niet op de hoogte was van de verplichting van Value8 om IFRS toe te passen: een standaard die voorschrijft hoe een jaarverslag eruit moet zien.

Investor relations
Maar ook steekt De Vries de hand in eigen boezem: kennelijk, zo schrijft hij, heeft Value8 te weinig geïnvesteerd in investor relations om de effecten van een artikel als dat van Gooskens beperkt te houden. Ook geeft hij toe "geen natuurtalent" te zijn in het ontvangen van kritiek.

"Kritiek is nooit leuk", zei De Vries vandaag ook op BNR. "Maar ik zit daar niet voor, ik zit daar primair om Value8 te laten groeien en waarde te creëren voor de aandeelhouders. Dat doen wij al acht jaar. Wij zijn het best presterende beursfonds van de afgelopen acht jaar en ik ga mijn stinkende best doen om die opgaande lijn voort te zetten." Hij zegt dat Value8 beter had moeten uitleggen waar de waarde en winstgevendheid van zijn bedrijven precies zit.

 

 

 

Aanstaande woensdag houdt Value8 een bijeenkomst voor beleggers, waar De Vries dieper op de kwestie zal ingaan. Het aandeel Value8 steeg vanmiddag ongeveer 4 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen