Beurs12 mei '16 16:23

'Gemeenten moeten concrete stappen voor retailsector nemen'

Auteur: Judith Laanen

Om te zorgen dat de 'Retailagenda' slaagt, het noodplan van minister Kamp om de retailbranche te helpen, moeten gemeenten concrete stappen nemen. Dat zegt Detailhandel Nederland op BNR.

Foto's: ANP
Foto's: ANP

Tom Ponjee van Detailhandel Nederland, dat samen met het ministerie van Economische Zaken de 'retailagenda' opstelde, noemt de 20 procent winkeloppervlakte die volgens het plan moet verdwijnen "broodnodig".

"Gemiddeld is er in Nederland 7,4 procent leegstand", zegt Ponjee. "Er zijn zelfs steden waar het leegstandspercentage 20 procent is, zoals Assen." Dat is één van de gemeenten die het winkeloppervlak wil uitbreiden. Volgens toekomstige plannen van gemeenten kan de totale winkeloppervlakte in Nederland daarom met zelfs 8 procent toenemen.

Schoolvoorbeeld
Assen is een "schoolvoorbeeld van hoe het niet moet". De gemeente wil  in de buurt van het TT-circuit, buiten de stad, een groot winkelgebied bouwen. "Terwijl er in de binnenstad heel veel leeg staat. Het is zelfs zo dat als je dat outletcentrum in de binnenstad zou willen plaatsen, dan zou dat kunnen."

Ponjee denkt dat gemeenten soms besluiten nemen vanwege grondopbrengst of andere redenen, en niet wat het beste is voor de de retailsector. Maar zo vrijblijvend is het niet, zegt Ponjee: "De Leidse regio is een van de eerste regio's die de Retailagenda gesloten heeft en keek welke gebieden in het buitengebied herbestemd konden worden. Er is lef bij gemeenten."

Plannen zijn er, nog weinig concrete stappen
De plannen zijn er, concreet is het echter nog nergens. Ponjee: "We moeten niet lullen maar poetsen. Je ziet wel dat het moeilijk is in Leiden, maar dat zijn de eerste stapjes die nodig zijn en we hopen dat het gevolg vindt in andere steden."

Politiek, houd onzalige plannen tegen
De gemeente heeft een enorme vinger in de pap bij het scheppen van een goed ondernemersklimaat, zegt Ponjee. "Met onzinnige reclamebelasting en parkeertarieven zou het bijvoorbeeld echt afgelopen moeten zijn."

Wordt er genoeg geld gestoken in het veranderen van de retail? Ponjee denkt van wel, maar benadrukt dat de gemeentes ook vooral goede keuzes moeten maken. "Dat ze afscheid nemen van minder parkeerbelastingopbrengst, of grondopbrengsten, omdat ze de binnenstad belangrijk vinden."

Gerelateerde artikelen