Beurs13 mei '16 08:22Aangepast op 13 mei '16 17:35

'Enige reden beursgang ASR is er vanaf te zijn'

Auteur: Marjan van den Berg

De Nederlandse staat brengt de genationaliseerde verzekeraar ASR naar de beurs in Amsterdam. Een principiële beslissing, oordeelt hoogleraar Jaap Koelewijn; een geweldige opbrengst valt niet te verwachten.

ANP
ANP

Het is de bedoeling dat de beursgang al dit kwartaal kan plaatsvinden; alle benodigde goedkeuringen zijn al binnen. De aandelen ASR zullen worden geplaatst bij institutionele beleggers en particuliere investeerders. De opbrengst van de beursgang zal worden uitgekeerd aan de Staat. De verzekeraar zelf ontvangt niets van de gang naar de aandelenmarkt, die begeleid zal worden door een groep banken waaronder ABN AMRO.

"De tijd is gewoon zo ver om deze stap te zetten, en ik hoop een zo goed mogelijke prijs te krijgen", zegt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). De Staat zal na de notering nog een aanzienlijk belang houden in ASR, maar het is de bedoeling om dit op den duur volledig af te bouwen. Dijsselbloem: "Voordat het hele bedrijf weer verkocht is, net als bij ABN, gaat het misschien wel een jaar, twee jaar, drie jaar duren, ik kan het echt niet zeggen."

'Verstandige keuze'
"Het is een heel principiële beslissing van de Staat om van de staatsdeelnemingen af te willen. De Staat wil niet betrokken zijn bij de financiële sector, wat mij een heel verstandige keuze lijkt", zegt Jaap Koelewijn van adviesbureau Financieel Denkwerk en hoogleraar Finance aan Nyenrode Universiteit.

Hij legt uit: "De Staat heeft het noodgedwongen moeten kopen ten tijde van de nationalisatie van ABN Amro en Fortis. Men verkoopt het nu om er weer vanaf te zijn, maar dat is ook de enige overweging die ze hebben. Het is niet omdat daar zo'n geweldige opbrengst van te verwachten is."

Dijsselbloem erkent: "De Staat heeft niet de intentie om langer dan nodig al die financiële instellingen onder zijn beheer te hebben. Dat was echt een noodmaatregel." Nu is het volgens Dijsselbloem een verantwoord moment om ASR van de hand te gaan doen.

In 2008 betaalde de Staat 3,6 miljard euro voor ASR. Koelewijn: "De opbrengst wordt ongeveer geraamd op 3,5 miljard. Dat zou betekenen dat de Staat er netjes uit gesprongen is. Het is wel ten koste gegaan - laten we dat benadrukken - van een enorme sanering bij ASR."

Gerelateerde artikelen