Beurs17 mei '16 06:48Aangepast op 17 mei '16 09:56

'Herstel in mkb zet door'

Auteur: Marjan van den Berg

Het Nederlandse bedrijfsleven maakt een groeiversnelling door. Dat blijkt uit onderzoek van de Samenwerkende Registeraccountants (SRA).

ANP
ANP

De omzetgroei in het midden- en kleinbedrijf kwam vorig jaar uit op 5,1 procent. "Het gaat goed, maar je merkt wel dat de ondernemers nog voorzichtig zijn", zegt Fou-Khan Tsang, bestuurslid van de SRA. Zo zijn ze nog huiverig om te investeren. De winst voor belasting liet een groei zien van 29,9 procent. Tsang:  "Dat komt vooral doordat ondernemers nog steeds wel goed letten op hun kosten."

Desondanks floreert het midden- en kleinbedrijf weer, stelt hij vast "Dat het aan de bovenkant wel weer goed gaat - in de omzetkant - is natuurlijk heel erg mooi, en dat betekent dat na lange tijd van krimp het herstel echt aan het doorzetten is."

"Ik denk dat we er heel erg blij mee mogen zijn", reageert voorzitter Michaël van Straalen van MKB Nederland.

Verwachting
Vooral de sectoren bouw en horeca doen het relatief goed. Financiële dienstverlening en transport blijven achter. In de vier grote steden en de Randstad gaat het het best, maar ook Noord-Nederland deed het opvallend goed, zegt Tsang, die optimistisch is over de nabije toekomst. "Ik denk dat dit toch wel de trend is nu. Als ik ook kijk naar mijn gesprekken in het eerste kwartaal met klanten, zien we ook dat ook in 2016 die groeiversneller wel aan blijft staan."

Ook MKB Nederland verwacht groei. Van Straalen: "Niet zo uitbundig als nu, want dat is ook een inhaalslag die je natuurlijk ziet. Maar mensen hebben gelukkig meer te besteden en het vertrouwen is er om te besteden. De lage rente is er, waardoor je mag sparen bij de bank maar uitgeven misschien ook wel interessant is. Dus er zijn heel veel positieve berichten, ook in onze achterban, voor dit jaar en volgend jaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen