Beurs19 mei '16 21:27Aangepast op 22 mei '16 21:45

Ondanks protesten groeien de megastallen van Nederland door

Auteur: Judith Laanen

Tegen alle kritiek in blijft het aantal megastallen in Nederland groeien. Er staan nu zo'n 850 stallen in de categorie 'echt heel groot' , en dat is bijna 30 procent meer dan nog maar twee jaar geleden.

Foto ANP
Foto ANP

Steeg het aantal megastallen tussen 2005 en 2013 al met 166 procent door het afschaffen van het melkquotum, de afgelopen twee jaar is dat aantal wederom toegenomen. In 2013 stond het aantal megastallen nog op 658, twee jaar later is dat aantal gestegen tot 842. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die BNR opvroeg.

Een van de meest recente protesten is tegen de bouw van een megastal voor meer dan 9000 vleesvarkens in Geesteren.

Verslaggever Martijn de Rijk ging langs bij varkensboerin Ineke ter Haar in het Achterhoekse Geesteren. De kosten stijgen, en de opbrengsten blijven gelijk. Daarom is groeien van belang, zegt Ter Haar.

Maar buurman Frank ten Berge ontgaat dikwijls de lust om buiten te zitten: "Sommige dagen ruik je niks, maar ik heb het eens geteld: 60 dagen ruik je het direct. En 27 dagen van het jaar is het ook binnen niet uit te houden. Dat is ongeveer de overlast die we hier ervaren." De gemeenteraad van Geesteren moet nog beslissen over de megastal.

Jaap van Os van de Wageningen UR deed eerder onderzoek naar schaalvergroting in de veehouderij. "De schaalvergroting van landbouwbedrijven is een trend. De machines, arbeid en kennis kunnen dan beter worden ingezet. Nieuwe stallen moeten voldoen aan strenge regels, dus die megastallen zijn niet per se slechter voor een dier."

Gerelateerde artikelen