Beurs24 mei '16 10:04Aangepast op 24 mei '16 12:29

ABP: 'Niet op stoel bestuurder gaan zitten'

Auteur: BNR Webredactie

Pensioenfonds ABP stemt als aandeelhouder van Shell vandaag niet mee met een resolutie waarin activistische aandeelhouders Shell willen dwingen om voor duurzame energie te kiezen.

ANP
ANP

Vandaag, tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell, wil Follow This het olieconcern dwingen om alleen nog maar te investeren in duurzame energie. Follow This  is een groep activistische aandeelhouders die wil bereiken dat Shell in 2030 een volledig duurzaam energiebedrijf is.

Aandeelhouder ABP wil ook dat Shell kiest voor duurzaamheid, maar stemt vandaag toch niet mee. 'Deze resolutie gaat ons een brug te ver', zegt ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann op BNR.

'Wij zijn een actieve aandeelhouder, geen activistische', legt ze uit. 'Vorig jaar hebben we samen met Follow This en andere aandeelhouders al wel heel veel bereikt. Daar moet Shell daden op laten zien.'

Vorig jaar stemde het ABP mee met een resolutie die Shell aanspoorde om verslag te gaan doen van de gevolgen van de klimaatverandering voor het bedrijf, en om een leider te zijn in de energietransitie. Ook stemde het ABP voor een resolutie waarin Shell werd opgeroepen niet te gaan boren in het noordpoolgebied. Wortmann: 'Daar zullen we Shell kritisch op volgen. Maar wij willen niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten. Wij zijn een aandeelhouder en dat onderscheid willen we blijven maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen