Beurs30 mei '16 07:03

'PostNL blijft overnameprooi'

Auteur: Marjan van den Berg

PostNL wordt niet overgenomen door het Belgische bpost. Beursanalist Corné van Zeijl voorziet wel dat PostNL in de etalage blijft staan.

ANP
ANP

'Zoals ze zeggen: de wagen is op de rol', zegt Corné van Zeijl, die bij ACTIAM de Nederlandse aandelen beheert. 'Er zullen meer speculaties zijn.' De koers van het aandeel PostNL zal hierdoor oplopen, verwacht hij.

De twee bedrijven zijn het niet eens geworden over de voorwaarden. 'PostNL bevestigt dat het gesprekken heeft gevoerd met bpost over een mogelijke combinatie van beide bedrijven middels een vriendelijk openbaar bod door bpost op alle aandelen PostNL. Deze gesprekken hebben uiteindelijk niet geleid tot overeenstemming over de voorwaarden van zo’n transactie', meldt PostNL.

'Moeilijke klus om uit te leggen'
Naar verluidt bood bpost tussen de 5 en 5,50 euro per aandeel; PostNL vroeg minstens 6 euro. Van Zeijl vindt dat PostNL daarmee te veel eist. 'Wij zijn PostNL-aandeelhouder. Ik vind het een beetje overvragen. Mevrouw Verhagen heeft straks wel een heel moeilijke klus om te gaan uitleggen waarom zij zoveel waard denkt te zijn, want het is nou niet echt briljant gegaan de afgelopen jaren.'

De meest logische andere kandidaat om met PostNL samen te gaan zou het Britse Royal Mail zijn, vindt Van Zeijl. 'Maar daar hebben ze ook al mee gesproken en dat botste met name op het topniveau flink, naar verluidt.'

Vrijdag lekte uit dat bpost al enige tijd geïnteresseerd was in PostNL. Het zou op papier gaan om een fusie van gelijken, maar in de praktijk zouden de Belgen het volgens De Tijd voor het zeggen krijgen. De beurswaarde van bpost is met 4,8 miljard euro bijna het drievoudige van de 1,7 miljard euro van PostNL.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen