Beurs31 mei '16 14:42

VEB: Boskalis zal Fugro overnemen

Auteur: Judith Laanen

Bodemonderzoeker Fugro wint opnieuw een rechtszaak tegen grootaandeelhouder Boskalis, dat het bedrijf wil overnemen. Maar de Vereniging van Effectenbezitters denkt niet dat Boskalis het hierbij zal laten.

Foto ANP
Foto ANP

Een lange ruzie werd vandaag door de rechtbank in Den Haag in het voordeel van Fugro beslist. Dit is al de tweede keer dat de bodemonderzoeker naar de rechtbank moest vanwege een geschil met grootaandeelhouder Boskalis.

Boskalis heeft 28 procent in handen van Fugro maar wil van de constructies die Fugro tegen een overname beschermen af. Boskalis wilde dat de beschermingsconstructie op de agenda van de aandeelhoudersvergadering zou komen.

Fugro lijkt nu gered, maar Errol Keyner, van de Vereniging van Effectenbezitters denkt dat Boskalis niet stopt. 'Het is zonder meer waar dat al die beschermingsmuren de boel kunnen vertragen, maar als Fugro slecht blijft presteren, dan zullen de overige certificaathouders ook ontevredener worden. Dan houd het bestuur en commissarissen en zullen de economische krachten overwinnen.'

Er is volgens Keyner maar een manier voor Fugro om de aanval af te slaan: 'Uiteindelijk moet Fugro rendementen behalen op het geïnvesteerde vermogen, en daarin slaagt het tot nu toe niet.'

Fugro lijdt onder de lage olieprijs. Vorig jaar maakte het bedrijf een verlies van ruim 370 miljoen euro, tegenover zo'n 460 miljoen een jaar eerder. In 2015 schrapte Fugro al 1500 banen, eerder dit jaar maakte het bedrijf bekend dat er nog eens 600 arbeidsplaatsen verloren gaan.

Gerelateerde artikelen