Facebook wordt geen Heineken
De directie van Facebook heeft een aantal structuurwijzigingen voorgesteld. CEO en oprichter Mark Zuckerberg heeft als hij stopt of dood gaat geen meerderheid van het stemrecht meer.
In 2004 richtte Zuckerberg het social media bedrijf op, in 2012 werd het beursgenoteerd. Hij kreeg als oprichter en ceo een hele berg met aandelen, die hem (op papier) rijk maken maar ook erg machtig.
Zo heeft hij verschillende soorten aandelen die goed zijn voor een stemrecht van 54 procent. De miljardair kan belangrijke beslissen dus blokkeren met zijn belang, ook als hij thuis zit.
In een document stelt Facebook voor dat het stemrecht, de meerderheid, wordt beëindigd als de ceo stopt of overlijdt. Zuckerberg behoudt zijn aandelen, maar heeft niet meer de enorme macht binnen het bedrijf.
‘Deze nieuwe voorwaarden verzekeren ons dat we geen oprichtergecontroleerde onderneming blijven’, aldus de tekst. Onder de huidige voorwaarden blijft Zuckerberg, ook als hij weg is, aan alle touwtjes trekken. Zelfs als hij dood is blijft de macht bij zijn familie.
Bij de familie Heineken ligt het wat anders, die hebben met een minderheid van de aandelen een meerderheid van het stemrecht. Maar ook daar gaat het stemrecht nu van generatie op generatie. Freddy Heineken liet zijn belang na aan dochter Charlene, die het aandelenkapitaal op haar beurt weer doorgeeft aan haar kinderen. Facebook wil dus niet dat het zo afhankelijk blijft van de familie Zuckerberg.
Op 20 juni kan er gestemd worden door de andere aandeelhouders over het plan.