Beurs16 jun '16 07:07Aangepast op 16 jun '16 12:08

ASML neemt Taiwanees microchipbedrijf over

Auteur: BNR Webredactie

Chipmachinefabrikant ASML neemt het Taiwanese bedrijf Hermes Microvision (HMI) over voor omgerekend ruim 2,7 miljard euro. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

Met de aankoop voegt ASML technologie aan zijn portfolio toe waarmee kleinere chips gemaakt kunnen worden. De apparatuur die HMI  bouwt, controleert onder meer of de stappen die in het productieproces voor het maken van chips naar behoren zijn voltooid. 'De Taiwanezen zijn goed in het controleren en monitoren van microcomputerchips', vertelt beurscommentator René de Monchy.

Volgens Jos Versteeg, analist van Theodoor Gilissen, een slimme zet. 'Het maken van chips wordt steeds moeilijker. Je hebt het over tienduizenden lijntjes op een haar.' ASML en HMI kunnen elkaar dankzij de overname versterken. 'Beide bedrijven zijn goed in microchips. Nu kunnen ze de technologie samen doorontwikkelen.

ASML financiert de deal deels in contanten, deels via eigen aandelen en voor een deel door de uitgifte van nieuwe aandelen. Versteeg vindt het geen duurkoop. 'Tien keer de omzet is natuurlijk een flinke prijs. Maar het aandeel heeft ook twee keer zo hoog gestaan van de zomer. Ik vind het positief dat ze nu al zeggen dat het dit jaar bijdraagt aan de winst per aandeel.' Naar verwachting wordt de transactie in het vierde kwartaal afgerond, na goedkeuring van toezichthouders in onder meer Taiwan en de Verenigde Staten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen