Beurs6 jul '16 09:31

Dodelijk ongeluk verzwegen voor aandelenverkoop?

Auteur: Jelle Maasbach

Tesla ligt onder vuur. Het krijgt het verwijt dat het een dodelijk ongeluk heeft verzwegen bij beleggers. Topman Elon Musk reageert woedend.

ANP/AFP
ANP/AFP

Vorige week werd bekend dat er een federaal onderzoek wordt ingesteld naar een crash met een zelfrijdende Tesla waarbij de bestuurder omkwam. Tesla kreeg daarna het verwijt dat het de dode niet eerder meldde. Het bedrijf zegt nu in een reactie dat het de onderzoekers op 7 mei heeft geïnformeerd, negen dagen na het incident.

Daarmee was de kous niet af. Want, schrijft Forbes, op 18 mei heeft het bedrijf enorm veel extra aandelen aan beleggers verkocht. Voor een bedrag van 2 miljard dollar, waaronder ook een gedeelte van de aandelen van Musk zelf. Tesla wist op dat moment van het ongeluk, maar heeft dat niet verteld aan aandeelhouders.

Reactie Musk
De topman en oprichter reageert in een boze email aan Forbes. Het ongeluk zou geen invloed hebben op de waarde van het bedrijf; daarom dacht Musk dat het niet gemeld hoefde te worden.

Ook haalt hij uit naar de schrijver van het Forbes-artikel. 'Als iemand de moeite had genomen om het uit te rekenen - uiteraard heb je dat niet gedaan - dan zou je beseffen dat van de meer dan 1 miljoen sterfgevallen met een auto per jaar er wereldwijd ongeveer aan half miljoen waren gered als de automatische piloot van Tesla beschikbaar zou zijn. Alsjeblieft, neem 5 minuten de tijd en doe de Bloody Math voordat u een artikel schrijft dat het publiek misleidt.'

Tesla kwam deze week ook al negatief in het nieuws omdat het de eigen verkoopdoelstelling in het tweede kwartaal niet heeft gehaald, net als in het kwartaal daarvoor.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen