Beurs7 jul '16 08:22Aangepast op 7 jul '16 08:55

Rabobank doet toch mee aan compensatie

Auteur: BNR Webredactie

Rabobank werkt toch mee aan de compensatie van schade door derivaten bij het mkb.

ANP
ANP

De bank treft hiervoor een extra voorziening van een half miljard euro. In totaal heeft Rabo hiervoor nu 700 miljoen euro gereserveerd. 'Ik denk dat we als sector nu zeggen: wij willen de stap nemen om dit op te lossen, met onze klanten aan de slag te gaan en het achter ons te laten en naar voren te kijken', zegt Rabobank-topman Wiebe Draijer in een toelichting op BNR.

Rabobank is goed voor het grootste deel van de derivatencontracten en moet daarom het meeste geld uittrekken voor de compensatie. De compensatieregeling heeft betrekking op ongeveer 9000 zakelijke klanten van Rabobank, die samen circa 11.000 derivatencontracten hebben. De afwikkeling van alle zaken duurt naar verwachting nog ongeveer een jaar.

Derivatencommissie
Maandag kwam een onafhankelijke commissie met een voorstel om gedupeerde ondernemers te compenseren. Toen gaf Rabobank nog aan zich hierop te beraden. Nu sluit de bank zich volledig aan bij dit voorstel, zegt Draijer. ING, ABN AMRO, SNS en Van Lanschot lieten direct weten ermee in te stemmen. De regeling maakt het voor klanten die de afgelopen jaren ongeschikte rentederivaten kochten makkelijker om compensatie te krijgen.

Rentederivaten zijn bedoeld om ondernemers te beschermen tegen een stijging van de rente. De afgelopen jaren ging de rente echter sterk omlaag, waardoor ondernemers met hoge kosten werden geconfronteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen