EP'ers kraken oproep noodfonds
Deutsche Bank pleit voor een nieuw noodfonds voor probleembanken. Nederlandse europarlementariërs willen er niets van weten.
Er moet een noodpakket van de Europese Unie van 150 miljard euro komen voor de bankensector om te voorkomen dat de crisis bij de Italiaanse banken overslaat naar de rest van Europa. Dat zei de topeconoom van Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, tegen Welt am Sonntag.
De Italiaanse bankensector gaat gebukt onder honderden miljarden aan leningen die waarschijnlijk nooit meer zullen worden afgelost. De Italiaanse regering zoekt naar manieren om de banken te hulp te schieten, maar de Europese regels maken staatssteun moeilijk. Folkerts-Landau vindt dat Europees belastinggeld moet worden gebruikt om de banken te herkapitaliseren. Ook de voorzitter van het Franse Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, zei afgelopen week dat er een Europese oplossing moet komen voor de Italiaanse crisis. De regels voor steun aan banken moeten worden versoepeld en er moet snel belastinggeld worden aangewend, anders kunnen de problemen in Italië een zware bankencrisis veroorzaken in Europa, aldus Bini Smaghi.
Bail-in
Nederlandse europarlementariërs zien niets in weer een noodfonds. Paul Tang, europarlementariër voor de Pvda, vindt het zelfs verdacht dat Deutsche Bank deze oproep doet. Hij ziet bijvoorbeeld dat het sommige banken nog steeds lukt om dividend uit te keren. De PvdA-er vindt dat een resolutiefonds een allerlaatste redmiddel moet zijn en zover zijn we volgens Tang nog niet. Ook Esther de Lange (CDA) is stellig. 'Eerst zelf de broek ophouden'.
Er is al een fonds is om probleembanken te helpen, al dit dat nog niet voldoende gevuld door de banken zelf. Banken mogen op dat fonds pas aanspraak maken als ze minstens voor 8 procent zo'n 'bail-in' hebben gedaan, wat betekent dat aandeelhouders en obligatiehouders verlies nemen op hun aandelen en obligaties. Dat is een boodschap die de banken niet willen brengen.
Dijsselbloem moet als voorzitter dus voet bij stuk houden, zegt De Lange. Dat vindt VVD-europarlementariër Cora van den Nieuwenhuizen ook. 'We hebben de bankenunie niet voor niks: dat er niet zomaar belastinggeld ingepompt wordt als niet eerst de 'bail-in'-regels worden gevolgd.'