Beurs13 jul '16 16:21Aangepast op 13 jul '16 17:57

Amsterdam: ABP moet duurzamer beleggen

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft ambtenarenpensioenfonds ABP gevraagd te stoppen met investeren in bedrijven die handelen in fossiele brandstoffen.

ANP
ANP

In een brief aan het ABP-bestuur schrijft Van der Laan dat de pensioenen van de deelnemers ernstig in gevaar komen als het pensioenfonds zijn beleggingen in de fossiele industrie niet afbouwt. Dat komt door de 'carbon bubble': overwaardering van aandelen van olie-, kolen- en gasbedrijven doordat deze hun waarde ontlenen aan reserves die nog in de grond zitten en de effecten van klimaatbeschermende maatregelen niet worden meegeteld.

Van der Laan wijst erop dat de gemeente Amsterdam als doelstelling heeft de stad op termijn fossielvrij te maken. ABP wil zelf ook een groener investeringsbeleid: in 2020 moet de totale uitstoot van broeikasgassen van de bedrijven in de aandelenportefeuille een kwart lager zijn dan in 2015. Volgens Van der Laan is dat niet ambitieus genoeg.

Als het niet direct lukt de investeringen van de hand te doen, dan moet het pensioenfonds zich opstellen als 'activistisch aandeelhouder en de bewuste bedrijven aanzetten tot het doen van duurzame investeringen', schrijft de burgemeester.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen