Beurs23 aug '16 06:53

Schikking in een van laatste zaken financiële crisis

Auteur: Jelle Maasbach

De voormalig topman van Fannie Mae, een van de grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten, heeft een schikking getroffen met de toezichthouder. Het is een van de laatste zaken in de nasleep van de crisis van 2008.

Foto: ANP
Foto: ANP

Fannie Mae en Freddie Mac moesten eind 2008 worden gered door de Amerikaanse overheid, die met een bedrag van meer dan 180 miljard dollar moest bijspringen. De hypotheekverstrekkers waren in de problemen gekomen door veel slechte leningen die ze op de balans hadden staan. Er brak in de Verenigde Staten een crisis op de huizenmarkt uit en de twee bedrijven kwamen in de problemen.

Toenmalig topman Danield Mudd van Fannie Mae werd verweten dat hij beleggers had misleid. Volgens beurswaakhond SEC zou hij niet eerlijk zijn geweest over de enorme blootstelling aan slechte hypotheken. Volgens Reuters is er nu een schikking getroffen. Er wordt 100.000 dollar betaald aan het Ministerie van Financiën. Niet door Mudd zelf, maar door zijn oude werkgever.

Mudd zelf is blij dat de rechtszaak tegen hem voorbij is. ‘Ik waardeer het dat Fannie Mae en de huidige leiding van de SEC terugtrekken in een zaak die nooit gestart moest worden', zegt hij tegen het persbureau. Bestuurders van de ondernemingen troffen eerder al een schikking.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen