Beurs30 aug '16 11:56Aangepast op 30 aug '16 16:33

Naheffing van 13 miljard voor Apple

Auteur: Thijs Baas

De Europese Commissie heeft de Ierse fiscus opgedragen tot 13 miljard euro terug te vorderen van Apple, in verband met onterecht toegekend belastingvoordeel.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat maakte de EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging bekend in Brussel. Het gaat om bijzondere belastingafspraken en lage vennootschapsbelasting, die meer dan de helft lager liggen dan in de VS. Vestager meent dat Ierland Apple belastingvoordelen heeft geboden die eigenlijk neerkomen op staatssteun, legt Europa-verslaggever Anke Truijen uit. Dat is valse concurrentie en die pakken ze aan. 'Die winst is alleen in Ierland geboekt, dus volgens de Commissie staat dat gelijk aan staatssteun, die andere landen hebben gemist.'

De Europese Commissie geeft de Ieren een richtbedrag aan en het is aan de Ierse autoriteiten om het definitief vast te stellen. 'Het is een enorm bedrag, want bij eerdere zaken met Nederland en Starbucks en Luxemburg en FIAT, ging het om 'slechts' 30 miljoen euro.' Het laatste woord is dan ook nog niet gesproken in deze kwestie, verwacht verslaggever Anke Truijen. 'Apple én Ierland hebben al aangegeven dat ze in beroep gaan. Tim Cook heeft al gezegd dat hij dit hele onderzoek political crap vindt.'

Geselecteerde bedrijven
Lidstaten mogen onder de huidige EU-regels voor staatssteun geen belastingvoordelen geven aan geselecteerde bedrijven, zegt Vestager. Maar zelfs de Amerikaanse president Obama heeft al eens laten doorschemeren dat de EC wel erg kwistig is met het verstrekken van dergelijke boetes, waardoor in feite ook weer oneerlijke concurrentie dreigt, zegt Anke Truijen. En Ierland is logischerwijs zuinig op zijn gunstige vestigingsklimaat voor bedrijven.

Twee jaar geleden opende de Commissie een onderzoek naar de overeenkomsten die Apple in 1991 en 2007 met de Ierse fiscus sloot. 'Dat onderzoek heeft aangetoond dat Ierland vele jaren voordelen aan Apple heeft gegund, waardoor het bedrijf substantieel minder hoefde af te dragen dan andere bedrijven. Met deze voorkeursbehandeling betaalde Apple effectief 1 procent belasting over zijn Europese winsten in 2003, afnemend tot 0,005 procent in 2014', zei Vestager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen