Beurs8 sep '16 13:01

VEB: 'Dijsselbloem gaat niet over bonussen'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Jeroen Dijsselbloem heeft niks te zeggen over de hoogte van bonussen die topmannen van Nederlandse bedrijven ontvangen. Dat zegt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in een reactie op de uitspraak van de Minister van Financiën.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Dijsselbloem wil dat alle bonussen voor bedrijfsbestuuders maximaal twintig procent van hun jaarsalaris zijn. ‘Dit is een principele zaak. Je kunt van alles vinden over bonussen, maar Jeroen Dijsselbloem gaat daar helemaal niet over’, reageert Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB. ‘De aandeelhouder en de onderneming bepalen onderling de bonussen. Je kunt vinden dat die bonussen te hoog zijn, maar hij gaat er niet over’, vervolgt Keyner.

Bedrijven vinden altijd een oplossing
Volgens Keyner laten aandeelhouders steeds vaker van zich horen als ze zich niet kunnen vinden in een te hoge bonus. ‘Wij zien de laatste jaren dat met name grote institutionele beleggers zich laten horen, als de variabele beloningen onterecht worden uitgekeerd.’

De adjunct-directeur van de VEB vreest dan ook niet dat bedrijven uit Nederland zullen vertrekken als de hoogte van de bonussen wordt ingeperkt. ‘Ik lach een beetje om dat soort verhalen. Een onderneming verlaat Nederland niet zomaar. Er worden altijd oplossingen gevonden, bijvoorbeeld door managers veel in het buitenland te laten werken waardoor ze wel een hogere beloningen kunnen krijgen. Of de vaste beloningen gaan een stuk omhoog. Bedrijven zijn creatief genoeg om hier een vlucht te vinden’, besluit Keyner.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen