Beurs21 sep '16 09:09

Topman Wells Fargo ‘leent’ Draghi-quote

Auteur: Jelle Maasbach

De beroemde ‘whatever it takes’-uitspraak van Mario Draghi, die rust bracht op de financiële markten, is geleend door de topman van Wells Fargo. Alleen nu om zijn reputatie en die van de bank te redden.

Foto± AFP
Foto± AFP

‘The ECB will do whatever it takes to preserve the euro’.  Met die opmerking bracht ECB-president Mario Draghi een paar jaar geleden rust op de financiële markten, toen veel investeerders twijfelden over de toekomst van Europa en de schulden van Eurolanden.

De topman van Wells Fargo, John Stumpf, heeft die opmerking nu ‘geleend’ om zijn eigen hachje en dat van zijn bank te redden. Wells Fargo ligt onder vuur. Medewerkers pleegden fraude, ze openden twee miljoen rekeningen voor klanten om zo hun targets te halen. De bank betaalde een kleine 200 miljoen dollar boete en er gaan ruim vijfduizend medewerkers uit.

Stumpf moest zich verantwoorden voor een commissie van de Senaat. Daarin zei hij dat hij ‘whatever it takes’ klanten gaat compenseren als ze schade hebben geleden en dat hij het vertrouwen zal herstellen. 'Ik accepteer de volle verantwoordelijkheid voor alle onethische praktijken. Ik bied mijn excuses aan alle Amerikanen en klanten aan.'

Ondanks de zelfkritiek besloot de topman niet om op te stappen en dat viel slecht bij veel (Democratische) politici. Een van hen riep hem op om zijn ontslag in te dienen. 'Je moet ontslag nemen. Je moet het geld dat je met deze oplichting verdiende teruggeven en je moet strafrechtelijk vervolgd worden.'

De topman gaat proberen, net als Draghi destijds, om het vertrouwen terug te winnen. Dit keer zijn de woorden niet gericht aan investeerders, maar aan de klanten.

Gerelateerde artikelen