Economie3 okt '16 15:31Aangepast op 4 okt '16 09:24

Is de negatieve spaarrente in zicht?

Auteur: Karlijn Meinders

Triodos Bank heeft de spaarrente voor een normale internetspaarrekening gehalveerd. Hij was al laag (0,2 procent), maar met 0,1 procent is er nu helemaal weinig van over. Hoe lang nog voordat we moeten betalen om te sparen?

Foto: ANP
Foto: ANP

Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteert al langer de laagste spaarrente. Maar ook bij andere aanbieders gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft flink gesleuteld aan de rentetarieven op de kapitaalmarkt om de economische groei in Europa aan te jagen.

Betalen voor sparen

Bij geen enkele Nederlandse bank krijgen spaarders nog een rente van 0,8 procent of meer op vrij opneembare tegoeden, blijkt uit een overzicht op vergelijkingssite spaarrente.nl. Bij de drie grootbanken is de spaarrente inmiddels teruggebracht tot 0,3 procent.

Een negatieve spaarrente dreigt. In andere landen in Europa zijn er al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten. In Nederland geldt dat voor multinationals die korte tijd grote bedragen willen stallen.

Financiële stabiliteit

Morgen verschijnt het Overzicht Financiële Stabiliteit. Het OFS, dat elk half jaar door DNB wordt gepubliceerd, beschrijft systeemrisico's die groepen, instellingen of hele sectoren kunnen raken en het Nederlandse financiële stelsel en uiteindelijk ook de reële economie kunnen ontwrichten.

Morgenmiddag praten we verder over het OFS en de vraag of en wanneer we te maken gaan krijgen met negatieve rente. We spreken daarover onder andere met de president van DNB Klaas Knot.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen