Beurs11 okt '16 15:40Aangepast op 11 okt '16 18:42

Bussemaker: vertrek ABN-bestuurder 'heel zorgelijk'

Auteur: Thijs Baas

Het vertrek van het enige vrouwelijke lid van de raad van bestuur van ABN Amro roept veel vragen op in politiek Den Haag. De PvdA maakt zich zorgen over de diversiteit in de top van de bank en minister Jet Bussemaker is 'met stomheid geslagen'.

Foto: ANP
Foto: ANP

Temeer daar de bank nog altijd voor ruim driekwart in handen is van de staat. 'Wat er in het bestuur gebeurt, volgt de reorganisatie', zegt de woordvoerder. Het restant van de portefeuille van Princen wordt verdeeld over de zes overgebleven bestuursleden, alle zes mannen. De meeste van hen zijn ervaren bankiers en die bancaire ervaring ontbeerde Princen, licht beurscommentator Rob Jansen toe.

Geen goed signaal

De precieze beweegredenen van de bank kent Bussemaker nog niet, maar als het niét aan haar functioneren ligt, is ze 'zeer benieuwd' naar de werkelijke argumentatie. 'Maar nogmaals: het is geen goed signaal. We hebben een streefcijfer van 30 procent vrouwen in de top. Daar zijn we nog lang niet; we hebben nog heel veel meer vrouwen nodig en het laatste wat we kunnen gebruiken is minder vrouwen aan de top.'

ABN Amro-bestuurder Caroline Princen stopt per 1 januari als lid van de raad van bestuur. Door de aangekondigde reorganisatie wordt haar functie 'te klein'. ABN Amro is flink aan het reorganiseren, dus dat uitgerekend de directeur personeelszaken vertrekt is opmerkelijk. Toch is het volgens een woordvoerder van de bank een logisch gevolg van de reorganisatie, omdat Princen verantwoordelijk is voor veen ondersteunende diensten, die helemaal of voor het grootste deel worden ontmanteld.

'Heel zorgelijk'

Volgens de bank kwam de beslissing tot stand in goed overleg tussen Princen en de raad van commissarissen. Princen blijft tot 1 juli 2017 in dienst van ABN Amro. Het laatste halfjaar zal zij zich voornamelijk bezighouden met de overdracht van haar taken. Minister Jet Bussemaker zegt tegen BNR 'met stomheid geslagen' te zijn. 'Het is een heel, heel zorgelijk, ernstig verhaal, en het is ook geen goed voorbeeld.'

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen