Beurs12 okt '16 15:07

Thaise beurs onderuit door zieke koning

Auteur: Kay Rutten

De beurs van Thailand heeft vandaag maar liefst 7 procent verloren. Buitenlandse waarnemers zeggen dat de daling van de Thaise beursindex verband houdt met de ziekenhuisopname van koning Bhumibol.

Foto: ANP/Guillaume Payen
Foto: ANP/Guillaume Payen

Thaise beursanalisten zullen dit verband niet zo snel trekken omdat de militaire machthebbers in het land dit zouden kunnen duiden als majeteitsschennis. Op majeteitsschennis staat tot 15 jaar celstraf in het land. In Thailand is al sinds 2014 een militaire junta aan de macht die hard optreed tegen negatieve berichtgeving over de koning.

Opvolging

De 88-jarige koning Bhumibol kwakkelt al heel lang met zijn gezondheid en woont al jaren in een privé-vleugel in het ziekenhuis in Bangkok. De laatste keer dat de koning in de openbaarheid verscheen was afgelopen januari. Hij is al 70 jaar aan de macht en ongekend populair in Thailand. Tijdens zijn regeringsperiode heeft hij grote infrastrucurele projecten gerealiseerd. Door zijn populariteit wordt Bhumibol gezien als een stabiele schakel in het politiek instabiele land. Zijn opvolger, de 64-jarige kroonprins Maha Vajiralongkorn, daarentegen is niet zo geliefd. Hij staat vooral bekend als playboy en om zijn losbandige levensstijl. Kroonprins Vajiralongkorn is de enige zoon van Bhumibol.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen