Beurs1 nov '16 16:18Aangepast op 1 nov '16 16:38

Dijsselbloem: 'Bonus topman NXP idioot hoog'

Auteur: Kay Rutten

Minister Dijsselbloem van Financiën noemt de bonus van bijna 400 miljoen euro die topman Rick Clemmer van NXP krijgt 'buiten proporties'.

Foto: HH/Geert Vanden Wijngaert
Foto: HH/Geert Vanden Wijngaert

'Het staat in geen verhouding tot wat deze persoon voor het bedrijf heeft gedaan. Hij is niet de uitvinder van de chipmachines', zegt Dijsselbloem in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z.

Claw back

Dijsselbloem kan er echter weinig aan doen omdat NXP een notering heeft op de Amerikaanse Nasdaq, en niet aan de Nederlandse beurs. Daardoor is een zogenaamde claw back regeling niet mogelijk. Met deze wet kan een raad van commissarisen de bonussen van bestuurders aanpassen of zelfs terugvorderen. Tweede Kamerlid voor de PvdA Henk Nijboer pleitte eerder al voor aanpassing van de huidige wetgeving. Dijsselbloem kondigde aan dat de wet binnenkort wordt geëvalueerd.

Subsidies

De bonus van Rick Clemmer is extra gevoelig omdat NXP de afgelopen jaren miljoenen euro's subsidies kreeg van de overheid. Volgens RTL Z kreeg de chipfabrikant minstens 50 miljoen euro subsidie. De SP en D66 hebben al om opheldering gevraagd vanwege de subsidies.

Rick Clemmer bezit een aandelen- en optiepakket ter waarde van 391 miljoen euro, als de overname van 110 euro per aandeel tenminste doorgaat. Het Amerikaanse Qualcomm wil de Eindhovense chipfabrikant overnemen voor 43 miljard euro.

Gerelateerde artikelen