
CEO Van Gerven is erg enthousaist over een mogelijke fusie. 'In de consoliderende markt hebben Nederland en België nu de mogelijkheid om een bepalende rol te spelen, en deze kans willen we niet missen.' Hij ziet ook grote synergievoordelen voor een gefuseerd bedrijf, het zou het vierde postbedrijf van Europa worden.
Nederlandse reacties
In Nederland waren de reacties op de fusieplannen een stuk koeler. Minister Kamp van Economische Zaken ziet bijvoorbeeld niets in een fusie. 'We hebben in Nederland de overstap gemaakt van een staatsbedrijf naar een privaat bedrijf. Als PostNL nu wordt overgenomen doe je weer een stap terug en wordt het weer een staatsbedrijf, alleen dan wel met de Belgische overheid als groot aandeelhouder. Daar kan ik niet heel enthousiast van worden'. Ook de bestuursvoorzitter van PostNL, Herna Verhagen was niet onverdeeld enthousiast. Zij sprak van 'een ongevraagd voorstel van Bpost.'
De beurs
Ook de beurzen reageerden koeltjes op het nieuws van de mogelijke overname, zegt economieredacteur Jelle Maasbach. 'Het bod van Bpost is 5,65 per aandeel van PostNL. Dat is 30 procent bovenop de waarde van het aandeel op de slotkoers van vrijdag.' Het aandeel is rond de lunch maar zo'n 6 procent gestegen en het staat nog onder de 5 euro. 'Dat duidt erop dat er nog niet heel veel enthousiasme is op de beurs. Dat kan ermee te maken dat het al een keer is afgeketst en dat PostNL flink zijn kont tegen de krib gooit', zegt Maasbach.