Beurs25 nov '16 07:20

J.K. Rowling is weer miljardair

Auteur: Jelle Maasbach

De vrouw die Harry Potter verzon, J.K. Rowling, is weer miljardair. Die titel was ze even kwijt, maar door een nieuwe film behoort ze weer tot de absolute top.

Foto: HH/Ray Tang
Foto: HH/Ray Tang

J.K. Rowling was een alleenstaand moeder die in de bijstand zat totdat ze Harry Potter verzon. Dat boek maakte haar rijk, heel erg rijk. Ze stond acht jaar lang op het rijkenlijstje van Forbes, met een geschat vermogen van 1 miljard dollar.

Tot ze in 2012 haar plek kwijtraakte. Volgens de rekenmeesters waren hoge Britse belastingen en veel donaties aan goede doelen de reden hiervoor. Maar de The New York Times pakte de rekenmachine erbij en daar kwamen ze tot de conclusie dat de Brit haar comeback heeft gemaakt.

Ze is weer miljardair, onder meer door Fantastic Beasts and Where to Find Them. Die film kwam deze week en is een spin-off van de Harry Potter reeks. Rowling krijgt 10 procent van de filmopbrengsten. Zelfs al zou deze film geen kaskraker worden, dan worden haar totale filmopbrengsten geschat op 700 miljoen dollar.

Tel daar de opbrengsten van al haar boeken bij op (450 miljoen verkochten boeken, goed voor 1,2 miljard dollar aan inkomsten voor de schrijfster) en je komt op een kleine 2 miljard dollar.

En dan zijn overige inkomsten nog niet meegenomen. Dus concludeert The New York Times: zelfs met een flinke belastingbetaling en gulle giften aan goede doelen is J.K. Rowling 'goed' voor meer dan 1 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen