Beurs25 nov '16 08:12Aangepast op 25 nov '16 09:02

VEB: 'Van der Elst weg bij Heijmans om crisis, niet pensioen'

Auteur: Karlijn Meinders

Bert van der Els treedt volgende week terug als topman van Heijmans. Volgens het Brabantse bouwbedrijf gaat hij gewoon met pensioen, maar de VEB gelooft daar niets van en eist openheid van zaken.

Foto: ANP
Foto: ANP

Eerder kondigde ook financieel directeur Mark van den Biggelaar al zijn vertrek aan bij de onderneming. Van der Els vertrekt volgens Heijmans echter omdat hij 62 een mooie leeftijd vindt om te stoppen.

Corné van Zeijl, beurscommentator en belegger bij Actiam, betwijfelt dat. 'Ik denk dat dit onder druk van de banken is gebeurd. Heijmans heeft een paar jaar geleden enkele projecten aangenomen met te weinig risico ingeprijsd, en die zijn fout gegaan. Een paar weken geleden hebben ze gemeld dat ze in conclaaf gaan met de banken over nieuwe leningen. Ik denk dat het vertrek van Van der Els één van de eisen van de bank was.'

Openheid van zaken

Errol Keyner, adjunct-directeur van de VEB, viel zowat van zijn stoel toen hij het nieuws vanmorgen hoorde. Ook hij vindt het moeilijk te geloven. 'En als hier meer gaande is dan een simpel pensioen, dan moet Heijmans open kaart spelen tegenover de markt en de beleggers. Als je al weggaat om je leeftijd, dan doe je dat niet middenin een crisis. Juist dan is bestuurlijke stabiliteit nodig.

Volgens Van Zeijl zijn er nog wel enkele andere maatregelen nodig, voordat het bedrijf weer overeind kan krabbelen. 'Er zal een aandeel-emissie moet komen zodat de balans weer op orde is en die slechte projecten moeten zo goed mogelijk tot een einde gebracht worden.' Van der Els blijft nog aan als bestuurslid tot de aandeelhoudersvergadering van 12 april volgend jaar. Ton Hillen, die sinds 2012 deel uitmaakt van de raad van bestuur, zal hem opvolgen.

Gerelateerde artikelen