Beurs12 dec '16 18:33

Wat doet een Trump-tweet op de beurs?

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Donald Trump blijft het Amerikaanse bedrijfsleven de stuipen op het lijf jagen. Vorige week vond de aanstaande president van de Verenigde Staten de Air Force One –het presidentiële vliegtuig- te duur, vandaag haalde Trump uit naar de JSF.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

Hij vond het project rondom de nieuwe gevechtsvliegtuigen namelijk ook te duur. En wanneer Trump zich uitspreekt, heeft dat direct een effect op de beurs. ‘De JSF wordt gemaakt door Lockheed Martin’, legt beurscommentator Rob Jansen uit. ‘Die krijgt de zwaarste klap en staat ruim 4 procent in het rood. Een aantal andere leveranciers staan ook wat lager’, vervolgt hij.

Belangrijk project voor Lockheed

Een week voordat Trump de Amerikaanse presidentverkiezingen won, werd het contract met Lockheed Martin voor de bouw van toestellen gesloten. ‘Ze hebben nog niet gereageerd, ik denk dat ze voorlopig stilhouden. Ze hebben natuurlijk het recht aan hun zijde, want ze hebben het contract liggen. Dat is ruim 6 miljard dollar waard. Daarnaast is dit project voor Lockheed veel belangrijk dan dat de ene vliegtuig, de Air Force One, is voor Boeing’, ligt Jansen toe.

De kans dat het contract wordt verscheurd lijkt niet heel groot. ‘Het is voor Trump heel moeilijk om hier juridisch onderuit te komen. Misschien breekt hij het contract open, dat is nog maar de vraag. Als Lockheed dit misloopt, is dat een heel groot probleem’, besluit Jansen.

Gerelateerde artikelen