Beurs18 dec '16 21:34Aangepast op 18 dec '16 21:59

Monte dei Paschi start aandelenuitgifte

Auteur: BNR Webredactie

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena begint maandag met het uitgeven van aandelen als onderdeel van een reddingsplan.

ANP/AFP
ANP/AFP

De prijs per aandeel en de omvang van de uitgifte hangen volgens ingewijden af van de interesse vanuit de markt en van de uitkomsten van een programma om schulden voor aandelen te ruilen.

De noodlijdende bank moet van de ECB voor het einde van het jaar 5 miljard euro bijeen hebben gesprokkeld. Lukt dat niet, dan moet de Italiaanse overheid te hulp schieten. Rome heeft naar verluidt 15 miljard euro op de plank liggen voor Monte dei Paschi en een paar kleinere banken.

Nieuwe regels

Monte dei Paschi kampt net als andere Italiaanse banken met een grote last door leningen die niet worden terugbetaald. Aangescherpte Europese regels verbieden staatssteun voor banken in principe. Wel is er een uitzonderingsmogelijkheid, waar Italië nu gebruik van wil maken.

Bij een ondergang van de bank moeten volgens de nieuwe regels eerst beleggers bloeden. Monte dei Paschi heeft relatief veel kleine obligatiehouders, die bijvoorbeeld hun pensioen in de bank hebben gestoken. Italië wil voorkomen dat die worden gedupeerd.

De aandelenuitgifte loopt tot en met donderdag.

Gerelateerde artikelen