Beurs3 jan '17 14:05Aangepast op 3 jan '17 18:02

Zwitserse banken gaan gegevens buitenlandse spaarders delen

Auteur: Mark Hulstein

Zwitserland gaat de bankgegevens van buitenlandse rekeninghouders delen met de belastingdienst van het land van de spaarders. Mocht je je nu snel nog willen melden bij de Nederlandse Belastingdienst, dan is het te laat.

Foto: Hollandse Hoogte/Peter Hilz
Foto: Hollandse Hoogte/Peter Hilz

Voorheen was er een 'gratis' inkeerregeling. Als je nu nog tot inkeer komt, betaal je alsnog 120 procent van de gemiste belasting terug, legt Arjo van Eijsden uit, belastingadviseur bij EY. 'Dat is hoog. Maar als je je vermogen niet opgeeft en de Belastingdienst komt daar achter, dan kan de boete oplopen tot 300 procent van de niet-betaalde belasting.'

Dure grap

Het wordt hoe dan ook een dure grap. 'Houd rekening met het feit dat de Belastingdienst de mogelijkheid heeft om twaalf jaar terug te gaan. Bovendien is er ook nog belasting- of heffingsrente verschuldigd over de niet-betaalde belasting.' Kortom: als je rente moet betalen over belasting die je in het verleden niet hebt betaald, kan dat behoorlijk oplopen. 'Reken er dan op dat je meer kwijt bent dan het bedrag dat je op je bankrekening hebt staan', waarschuwt Van Eijsden.

Het geld nog even snel wegsluizen heeft geen zin; daarvoor is het ook te laat. Op 1 januari zijn Zwitserse financiële instellingen begonnen met het verzamelen van gegevens van buitenlandse rekeninghouders. 'Deze worden verstrekt aan de Zwitserse belastingdienst en vervolgens gaan ze die gegevens in 2018 uitwisselen met andere belastingdiensten', zegt Van Eijsden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen