Beurs24 jan '17 08:02

Petrobras in Rotterdam voor de rechter

Auteur: Robin Vinck

In Rotterdam begint vandaag een rechtszaak van internationale beleggers tegen de Braziliaanse olie-maatschappij Petrobras. Dat bedrijf is al jaren verwikkeld in een groot omkoopschandaal.

ANP/AFP
ANP/AFP

Het is het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van Brazilië. In ruil voor opdrachten hebben bouwbedrijven tussen 2004 en 2014 steekpenningen betaald aan de directeuren van het semi-staatsbedrijf. Dit geld is vervolgens gedeeld met politici, onderwie de onlangs afgezette president Dilma Roussef. Zo'n 250 parlementsleden zouden in verband gebracht kunnen worden met de affaire, bijna de helft van het parlement.

Internationale beleggers zeggen miljarden te hebben verloren door dit schandaal. Dat geld willen ze nu claimen, met een zogeheten 'class action'.

Een aantal van de gedaagden heeft een hoofdkantoor in Nederland, vandaar dat de zaak in Rotterdam dient. Praktisch alle niet-Braziliaanse activiteiten van Petrobras kwamen via Nederland. Die partijen worden mede gedagvaard. Beleggers die aandelen hebben gekocht in de VS doen daar mee aan een 'class-action', deze Rotterdamse zaak is voor beleggers die geen Amerikaanse aandelen hebben in Petrobras.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen