Beurs6 mrt '17 18:35Aangepast op 6 mrt '17 20:04

Chaos TMG compleet, raad van bestuur geschorst

Auteur: Karlijn Meinders

De chaos bij TMG - de uitgever van De Telegraaf - is compleet. De raad van bestuur is geschorst door de raad van commissarissen. En de commissarissen kiezen voor het het laagste bod, van het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek. John de Mol staat daardoor op een zijspoor.

Foto: HH/Harold Versteeg
Foto: HH/Harold Versteeg

Op de beurs staat de koers op 6,50 euro per aandeel, precies op het bod van John de Mol. Zijn bod was daarmee ruim 8 procent hoger dan dat van het Mediahuis en Van Puijenbroek, dat 6 euro per aandeel was. Het schijnt dat COR en de raad van bestuur de voorkeur gaven aan De Mol, daarom trok de raad van commissarissen de regie over de verkoop van TMG al naar zich toe. De raad van bestuur zou niet coöperatief zijn in het proces.

'Opzienbarend'

Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters noemt het meer dan opmerkelijk. 'Ik kan me niet herinneren dat ik iets dergelijks ooit heb meegemaakt. De grootste zorg van de beleggers is of er eerlijk gekeken wordt welke partij het meest geschikt is om TMG over te nemen tegen de hoogst mogelijk koers. Als je dit serieus neemt dan zou je partijen tegen elkaar laten opbieden en in gesprek gaan met degene met het hoogste bod. Tenzij er rationele zakelijke redenen zijn om dit niet te doen, maar die zijn er niet.'

Volgens Keyner belemmert een dubbele pet het zicht. 'De familie Van Puijenbroek verkoopt de aandelen deels aan zichzelf en daarmee kunnen ze zelf voordeel hebben aan een lagere prijs. Maar ook minderheidsaandeelhouders hebben rechten, die kun je niet zomaar buiten spel hebben. Het zou ons niet verbazen als John De Mol naar de rechtbank stapt. In dat geval heeft hij ons aan zijn zijde. Wij zullen alles doen om de belangen van de overige beleggers te waarborgen.'

Onrust regionale kranten

Ook vanuit journalistenvakbond NVJ is gereageerd. Vooral op de redacties van de regionale krantengroep die onder TMG valt weten journalisten niet meer waar ze aan toe zijn, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de journalistenvakond. Bij die regionale kranten werd op oudjaarsdag nog een grote reorganisatie aangekondigd, daardoor zouden 45 van de 185 banen komen te vervallen. Nu hopen ze daar dat de reorganisatie niet doorgaat en er een alternatief plan komt dat minder journalistieke banen kost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen