Beurs8 mrt '17 21:13Aangepast op 9 mrt '17 09:00

'AkzoNobel op radar Amerikanen'

Auteur: Karlijn Meinders

De Amerikaanse verfmaker PPG Industries heeft zijn pijlen gericht op de Nederlandse concurrent AkzoNobel. Volgens bronnen zouden de Amerikanen een eventuele overname van het Nederlandse verf- en chemiebedrijf onderzoeken, meldt persbureau Bloomberg.

Foto: HH/Harold Versteeg
Foto: HH/Harold Versteeg

Een woordvoerder van AkzoNobel zegt niet in te willen gaan op geruchten. Bij PPG weigerden ze commentaar. Akzo vertegenwoordigd naar verluidt een marktwaarde van circa 17 miljard dollar. PPG is met een marktwaarde van 25,9 miljard de iets grotere partij. Een samengaan van de concerns zou een marktleider op het gebied hoogwaardige chemicaliën creëren.

AkzoNobel is Europa's grootste leverancier van coatings met een portefeuille verspreid over basischemicaliën zoals chloor tot aan ingrediënten voor huidcrème en verf voor Formule 1-bolides.PPG telt wereldwijd 156 fabrieken waar onder meer verf, coatings en glasvezel wordt geproduceerd. In 2012 nam PPG al de divisie Decorative Paints Noord-Amerika over van AkzoNobel. Daarvoor betaalde het destijds iets meer dan 1 miljard dollar.

Overigens heeft persbureau Reuters een andere lezing. AkzoNobel zou zichzelf in de verkoop hebben gezet en zou gesprekken voeren met concurrenten, waaronder ook PPG Industries. De gesprekken zouden al gevoerd worden, het is niet bekend wie er allemaal aanschuiven. Bronnen die het persbureau aanhaalt voegen eraan toe dat het helemaal niet zeker is of er een goede koper tussen zit en of de deal wel haalbaar is.

Overnames in sector

De sector kende in de afgelopen jaren een flinke overnamehausse. Zo kwamen onder meer Dow Chemical en DuPont een miljardenfusie overeen en kocht het Amerikaanse Sherwin-Williams voor 11 miljard rivaal Valspar.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een groot Nederlands AEX-fonds in het vizier komt van een potentiële koper. Onlangs kwam het Amerikaanse Kraft Heinz, met steun van onder meer multimiljardair Warren Buffett, met een ongevraagd miljardenbod op Unilever. Dat werd afgewezen door de Brits-Nederlandse voedings- en verzorgingsmiddelengigant en uiteindelijk ingetrokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen