Beurs9 mrt '17 07:10Aangepast op 9 mrt '17 09:26

AkzoNobel wijst overnamebod af

Auteur: BNR Webredactie

Verf- en chemieconcern AkzoNobel bevestigt een ongevraagd bod te hebben ontvangen van de Amerikaanse verfmaker PPG Industries en meldt het bod te hebben afgewezen.

Foto: ANP/John Gundlach
Foto: ANP/John Gundlach

Het bod van PPG is volgens AkzoNobel te laag en niet in het belang van aandeelhouders, klanten en personeel. Het bod van PPG vertegenwoordigde een waarde van 83 euro per aandeel. Het aandeel Akzo sloot woensdag op 64,42 euro.

'Als je puur naar de premie kijkt die bovenop de slotkoers wordt geboden, dan is dat voor aandeelhouders bijna 30 procent. Dan is dat inderdaad een heel net bod', zegt vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. 'Daar moet ik wel bij gezegd hebben dat het voor een deel in aandelen wordt betaald, dus dat je ook afhankelijk bent van de koersontwikkeling van het aandeel PPG. Maar blijkbaar vindt het management van AkzoNobel het zelf nog te weinig, dus die zullen er alles aan doen om de eigen aandelenkoers stand-alone hoger te gaan krijgen.'

Afsplitsing

Naar aanleiding van het ongevraagde bod kondigt Akzo aan dat het bekijkt of het zijn onderdeel Specialty Chemicals kan afsplitsen. Die tak, die vorig jaar een omzet had van 4,8 miljard euro, maakt specialistische chemicaliën die verwerkt worden in producten uiteenlopend van ijs, asfalt, soep tot zeep. Voor de afsplitsing worden verschillende opties bekeken, waaronder een zelfstandige beursnotering. Deze strategische stap is naar voren gehaald vanwege de ontwikkelingen met PPG.

Kort na opening van de AEX schoot de waarde van het aandeel AkzoNobel met ongeveer 13 procent omhoog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen