Beurs21 mrt '17 18:38Aangepast op 21 mrt '17 18:54

Overname TMG door Talpa lijkt verkeken

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De kansen van John de Mol en zijn Talpa op een overname van mediaconcern Telegraaf Media Groep (TMG) lijken verkeken. De mediamagnaat werd niet in het gelijk gesteld door de Ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De rechter wees een verzoek tot het aanstellen van een onafhankelijke commissaris bij TMG af. Die had de overnamestrijd tussen het Talpa van De Mol en de Belgische tegenstrever Mediahuis mogelijk een nieuwe wending kunnen geven. De Mol voelt zich benadeeld omdat de commissarissen van TMG begin maart steun betuigden aan het bod van concurrent Mediahuis, terwijl hij een hoger bod op TMG in het vooruitzicht heeft gesteld. Volgens De Mol was er geen sprake van een gelijk speelveld bij TMG, ook omdat grootaandeelhouder en TMG-commissaris Guus van Puijenbroek samen optrekt met Mediahuis.

Juridisch gevecht

De overnamestrijd om wie de Telegraaf Media Groep (TMG) over mag nemen is ontaard in een juridisch gevecht. De Mol heeft namelijk het hoogste bod gedaan in de overnamezaak, maar hij wordt niet uitgenodigd om ook daadwerkelijk over de overnameplannen te praten. ‘Er zijn twee partijen geïnteresseerd, De Mol en het Belgische Mediahuis’, legt beurscommentator Rob Jansen uit. ‘Die laatste heeft de steun van de grootaandeelhouder, de familie Van Puijenbroek. De Mol wil daarom dat er een onafhankelijke commissaris benoemd wordt die een streep zet door de overnameplannen van het Mediahuis en Van Puijenbroek en dat er onderzoek wordt gedaan naar de gang van zaken’, vervolgt Jansen.

Steun voor De Mol

De beleggersvereniging VEB en de geschorste bestuurders hebben zich bij De Mol aangesloten. De CEO en CFO van TMG die wél in gesprek wilden met Talpa, zijn namelijk aan de kant geschoven. Jansen: ‘Als De Mol de zaak wint, maakt hij in ieder geval weer kans om aan de onderhandelingstafel te komen. Die onafhankelijke commissaris moet dan beslissen of dat hogere bod van De Mol voorgedragen moet worden aan de aandeelhouders.’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen