Beurs22 mrt '17 07:51

Amerikaanse belegger (even) klaar met Trump

Auteur: Jelle Maasbach

Na maanden van hosanna is de Amerikaanse belegger klaar met de Trump-rally. Er zijn twijfels of de plannen van de regering wel realistisch zijn. Dat zorgde voor een flinke verkoopgolf op de beurs.

ANP/AFP
ANP/AFP

Voor het eerst in een klein half jaar tijd ging de beurs met meer dan een procent naar beneden. Verliezen hiervoor waren telkens tienden van een procent, nu ging het om een grotere stap terug. De Dow Jones verloor 1,1 procent, de S&P500 ging met 1,2 procent achteruit en de Nasdaq sloot uiteindelijk 1,8 procent lager.

Er lijken twijfels te zijn over de plannen van de regering, vooral over de vraag of zij wel genoeg kan hervormen. Met hervormen wordt in dit geval bedoeld het afschaffen van de nodige regels, wat goed zou uitpakken voor de bankensector. Het waren ook de financials die het gisteren slecht deden. Het aandeel Bank of America verloor bijna zo’n 6 procent, JP Morgan en Goldman Sachs verloren een kleine 4 procent.

Het bleef niet bij de bankaandelen, ook de technologieaandelen gingen naar beneden. De vrees is dat de beloofde belastingverlaging niet wordt doorgevoerd en dat maakt die fondsen wat minder geliefd. Ook de industriële bedrijven, toch wel de ‘Trump's favorites’ , lieten het afweten. Deze ondernemingen deden het eerder goed omdat Trump wat minder oog heeft voor duurzame ideeën en meer voor de oude industrie. Toch daalden ze gisteren mee, omdat er zorgen zijn of Trumps immense infrastructurele plan wel goedgekeurd wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen