Beurs22 mrt '17 08:47Aangepast op 22 mrt '17 09:20

Akzo wijst ook nieuw bod af

Auteur: BNR Webredactie

AkzoNobel heeft ook een tweede bod van het Amerikaanse PPG Industries van de hand gewezen.

Foto: HH/Harold Versteeg
Foto: HH/Harold Versteeg

Akzo kreeg het nieuwe, ongevraagde bod, binnen op 20 maart. Per aandeel is PPG nu bereid 88,72 euro op tafel te leggen, waarvan 56,22 euro in contanten. De totale biedprijs komt daarmee op 22,4 miljard euro. Akzo vindt dit nog altijd te laag. Eerder deze maand wees het Nederlandse verf- en chemieconcern ook al een bod van PPG ter waarde van 83 euro per aandeel, waarvan 54 euro in contanten, af.

AkzoNobel wijst op de flinke onzekerheid waarmee zijn aandeelhouders worden opgezadeld, omdat een fors deel van de waarde van het bod wordt bepaald door de koers van het aandeel PPG. Bovendien moeten de Amerikanen zich stevig in de schulden steken om het cashgedeelte van hun bod te kunnen ophoesten. Gezien de overlap tussen beide ondernemingen vreest AkzoNobel daarnaast grote gevolgen voor de werkgelegenheid. 'PPG geeft geen wezenlijke garanties aan werknemers, waardoor onzekerheid ontstaat over duizenden banen wereldwijd', aldus Akzo. Verder geeft AkzoNobel aan dat bij een fusie met PPG waarschijnlijk grote delen van het gecombineerde bedrijf verkocht zouden moeten worden om mededingingsbezwaren weg te nemen. Werknemers en klanten zouden daarvan de dupe kunnen worden.

Zelf denkt AkzoNobel zijn aandeelhouders minstens zoveel waar voor hun geld te kunnen geven als PPG. Het kondigde na het eerste bod al aan dat gewerkt wordt aan een mogelijke opsplitsing. Daarbij zouden de chemietak en de divisie die verf en coatings maakt ieder hun eigen weg gaan.

Gerelateerde artikelen